Home » Condensul pe ferestrele PVC si cum scapam de el
Condensul pe ferestrele PVC si cum scapam de el

În acest articol o să vă explicăm de ce apare condensul pe ferestrele PVC şi cum putem scăpa de el.

Poate aţi observat într-o dimineaţă ca ferestrele din locuinţa sunt aburite, mai ales în perioada rece a anului. Nu te grăbi să dai vina pe tâmplăria din PVC  ! Există şanse mari ca ce vezi să fie din cauza umidităţii din casa ta.

Umiditatea – vapori de apă amestecaţi cu aer – este atrasă de suprafeţele mai reci din casă, cum ar fi ferestrele. Aerul rece nu poate ţine atât de multă umiditate ca aerul cald, astfel încât ferestrele şi uşile a căror suprafaţă este mai rece decât temperatura camerei aduna această umezeală şi o fac vizibilă.

Ce este condensul pe ferestrele PVC?

”Procesul prin care se trece din stare de vapori în stare de lichid, igrasie… Apă rezultată prin lichefierea vaporilor pe suprafețe cu temperaturi mai scăzute decât a aerului cu care vin în contact.” – definiţia condensului extrasă de pe dexonline.ro

Cum apare condensul?

Aerul rece din exterior abureşte ferestrele încă de la primele raze ale soarelui, formându-se condens pe partea exterioară a geamului. Nu trebuie să vă faceţi griji. Din contră, prezenta vaporilor pe suprafeţele exterioare ale ferestrelor indica un semn că fereastra izolează foarte bine.

Termopanul, datorită garniturilor de cauciuc, a geamului low-e,  taie complet circulaţia aerului prin ramele ferestrei.  Tâmplăria PVC a fost concepută să menţină căldura în interior şi să nu permită frigului de afară să pătrundă în locuinţă.

Geamul care este expus la exterior nu se încălzeşte de la căldura din interior. Asta înseamnă că pierderile de căldură din locuinţa sunt minime. Rezolvarea vine de la sine : picăturile de apă vor dispărea imediat ce placă de sticlă exterioară se încălzeşte de la soare.

Condensul pe ferestre in interior

În interiorul locuinţei condensul este cauzat de mai mulţi factori , precum gătitul, spălatul vaselor şi al rufelor, până şi prezenta oamenilor poate duce la formarea condensului. Condensul apare atunci când umiditatea este foarte ridicată în casă.

Un exemplu bun de o zonă cu umiditate ridicată este baia , când facem duş cu geamul închis. Aţi observat şi dvoastra ce aburi se formează !

Deoarece temperatura de afară este mai rece ca cea din interior, toţi aburii din baie se depun pe suprafeţele mai răcoroase ale încăperii : geamul, faianţă, oglindă, etc.

Acest tip de condens se formează pe partea interioară a ferestrelor. Deschizând geamul, temperatura începe să se regleze, respectiv umiditatea să scadă. 

Trebuie să ţineţi cont că o fereastră nu este un corp viu,  nu are cum să transpire şi să elimine apa.

Apa care se acumulează pe suprafaţa ferestrei se datorează umidităţii din aer. Iar când observaţi condens pe geam, de obicei nu este singurul loc din locuinţa unde se aduna picăturile de apă. Toate zonele cu suprafeţe mai reci din locuinţa au de suferit.

În casă este indicat să avem o umiditate relativ cuprinsă între 30%-50%, mai ridicată în timpul iernii şi mai scăzută vara.

Alte aspecte care provoacă umiditatea în locuinţa :

  • Respiraţia unei familii de 4 persoane produce în medie până la 3 litri de vapori în aer zilnic
  • Atunci când gătim eliberăm în aer cam 4 litri de vapori, umiditate care se răspândeşte în toată casă prin simpla deschidere a uşii de bucătărie
  • Spălatul şi uscatul rufelor sunt alţi factori care produc umiditate
  • De asemenea, plantele din locuinţa şi amplasarea lor necorespunzătoare pot să fie o altă sursă de condens
  • Dacă s-au făcut lucrări de renovare toamna tarziu-zugravit,pus faianţă, gresie – şi pereţii nu au apucat să se usuce, gradul de umiditate din casa sigur depăşeşte valoarea maximă admisă, de 50-60%.

O umiditate scăzută cauzează probleme respiratorii. O umiditate ridicată,  duce la numeroase alte probleme: îşi face apariţia mucegaiul, aerul devine irespirabil, iar obiectele de mobilier se pot deforma.  Mai grav este că nivelul crescut de umiditate afectează sănătatea – apar cu uşurinţă diferite alergii sau chiar astm.

Condensul pe ferestre in interior

Cum scăpăm de condens

Pentru a elimina problema condensului de pe suprafeţele interioare ale ferestrei , pur şi simplu trebuie menţinută umiditatea locuinţei în parametrii normali.

Cel mai simplu mod se face prin aerisirea incaperei cât de des posibil, cel puţin 30 minute pe zi, în special după activităţi care produc vapori de apă : dus, îmbăiat, gătit, spălatul şi uscatul rufelor.

Este recomandat să se instaleze sisteme de ventilaţie atât la baie cât şi la bucătărie, pentru a elimina din start apariţia condensului .

În ziua de azi, marea majoritate a tâmplăriei PVC este echipată cu sisteme de microventilatie, ce permit deschiderea cercevelei în partea de sus , obţinând un spaţiu cu dimensiunea de max 13 mm, fiind suficient pentru a asigura o ventilaţie adecvată a încăperii fără a se simţi în încăpere curenţii de aer şi fără o schimbare rapidă a temperaturii din locuinţa .

Mai jos vă prezentăm şi alte soluţii pentru a evita excesul de umiditate :

  • Folosirea vopselelor, soluţiilor antiigrasie şi antiumezeală pentru pereţi;
  • Achiziţionarea unui dezumidificator
  • Este de prefereat să nu usuci rufele în casa sau să deschizi o fereastră în încăperea unde se afla rufele la uscat
  • Când găteşti vă recomandăm deschiderea unui geam de la bucătărie;
  • Preferabil este să avem o hotă deasupra aragazului;
  • Aeriseşte baia după ce faci duş;
  • Aeriseşte în fiecare dimineaţă camera în care ai dormit ;
  • Lasă deschise uşile camerelor din locuinţă, pentru a permite aerului să circule;
  • Renunţă la covoarele masive, deoarece acestea atrag umezeala, praful şi acarienii.

Ce este de reţinut

Condensul din interior prezent pe ferestrele din PVC se datorează umidităţii ridicate ( peste 60%). El apare indiferent de calitatea ferestrelor noastre , chiar dacă avem o fereastră PVC cu 7 camere cu geam tripan cu trei foi şi protecţie solară, sau dacă avem o fereastră PVC cu 3 camere si un simplu geam termopan.

Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.

Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Avantajele și dezavantajele unei terase închise

Avantajele și dezavantajele unei terase închise

Astăzi, cine are o terasă acasă, mică sau nu atât de mică, are o comoară. Dar uneori, inevitabil, apare marea întrebare: este mai bine să o las deschisă sau să o închid? Depinde de cum privești situația și de cum plănuiești să te bucuri de acel spațiu fabulos, care...

Cum alegem ferestrele potrivite pentru case pasive

Cum alegem ferestrele potrivite pentru case pasive

Ai început să-ți construiești casa visurilor tale, o casă pasivă, iar, pentru a obține eficiența energetică maximă , ai nevoie , pe lângă o bună izolare termică a pereților, și de ferestrele specifice acestui tip de construcție.  Citește mai jos pentru a afla de ce...

Solicita o oferta de pret