Home » Cum alegem ferestrele potrivite pentru case pasive
Cum alegem ferestrele potrivite pentru case pasive
Ferestre case pasive

Ai început să-ți construiești casa visurilor tale, o casă pasivă, iar, pentru a obține eficiența energetică maximă , ai nevoie , pe lângă o bună izolare termică a pereților, și de ferestrele specifice acestui tip de construcție.  Citește mai jos pentru a afla de ce aspecte trebuie să ținem cont atunci când alegem ferestrele potrivite caselor pasive.

Conținut:

Nu este nimic mai plăcut ca lumina naturală a soarelui ce iluminează ușor dormitorul atunci când te trezești.  Pe măsură ce te îndrepți spre bucătărie, o fereastră mare, orientată spre sud, îți permite să privești păsările din grădina ta prietenoasă cu natura.Soarele  luminează casa pe tot parcursul zilei, făcând inutil să aprinzi orice lumină artificială în timpul zilei. Ferestrele mari care permit luminii naturale să ilumineze casa reduc energia folosită pentru iluminat și joacă un rol esențial în sănătatea noastră.

 Un studiu a constatat că pacienții din spital care au fost plasați în săli de recuperare cu ferestre care ofereau o vedere asupra naturii s-au putut recupera mai repede după o intervenție chirurgicală, cu mai puțină nevoie de medicamente analgezice, decât cei care nu au avut acces la lumină naturală. Zeci de studii confirmă că designul arhitectural orientat spre natură, atât în case, cât și în birouri poate reduce stresul, poate îmbunătăți funcția creierului și poate îmbunătăți starea de spirit și creativitatea.

Așadar, de ce nu fiecare proprietar de locuințe adaugă câteva ferestre pentru a-și lumina și însufleți casa? Din păcate, ferestrele mai vechi sunt una dintre sursele primare de pierderi nedorite de căldură. Departamentul de Energie al Statelor Unite (DOE) constată că iarna „ pierderile de căldură prin ferestre sunt responsabile pentru 25%-30% din consumul de energie rezidențială pentru încălzire”. Același lucru se aplică si vara. Ferestrele vechi nu vă protejează de căldura excesivă de afară, fiind necesară răcirea locuinței prin metode artificiale, care ridică consumul energiei cu până la 30%.  

Deși fereastra mare din camera de zi ar putea oferi o priveliște frumoasă, s-ar putea, de asemenea, să crească factura lunară de energie, dacă nu este aleasă corect. Din fericire, tehnologia avansată a ferestrelor a îmbunătățit drastic eficiența energetică a ferestrelor din casa noastră. În acest articol următor, vom arunca o privire asupra ferestrelor potrivite pentru case pasive și vom oferi sugestiile noastre pentru aceste opțiuni de ferestre excepțional de eficiente din punct de vedere energetic și izolatoare.

Ce sunt ferestrele pentru case pasive?

Dacă vă îndreptați către magazinul local de bricolaj, șansele  să găsiți acolo ferestre pentru case pasive sunt minime. Ferestrele caselor pasive sunt construite urmând un standard specific de performanță energetică. Standardul pentru casă pasivă este un standard bazat pe performanță. Este considerat pe scară largă a fi standardul lider mondial în construcția caselor eficiente din punct de vedere energetic.

Conform site-ului International Passive House Association, standardul este conceput pentru a asigura locuințe care oferă maximă calitate, confort și eficiență energetică. Scopul final este ca locuința să necesite o cantitate minimă de energie pentru a atinge o temperatură confortabilă pe tot parcursul anului, făcând inutilă folosirea sistemelor convenționale de încălzire și aer condiționat.

Chiar dacă ferestrele casei pasive nu au specificații clare, este bine să țineți cont de următoarele caracteristici:

Izolarea termică ridicată: se referă la o tehnică de fabricație specifică cadrului ferestrelor caselor pasive din pvc  –   conține o barieră între ramele interioare și exterioare. Această tehnică de eficiență energetică ajută la limitarea pierderii de energie termică conductivă de la fereastră. La ACITIM o găsim la fereastra Inova 100, sub denumirea de tehnologie IKD (Izolare intensivă integrată) .  

Acitim Inova 100

Extrem de etanș:  Ferestrele și cadrele lor contribuie, de asemenea, la pierderea nedorită de căldură prin goluri și fisuri care duc la curenți. Ferestrele casei pasive vor avea un accent puternic pe etanșeitatea aerului, deoarece majoritatea au din construcția lor 3 garnituri de etanșeitate: două  laterale si una mediană.

Ferestre cu geam triplu: Sticla reprezintă 80% dintr-o fereastră, de aceea, ferestrele pasive ale casei au pachetul de geam format din 3 foi de sticlă, la interior umplut cu gaz argon –  pachetul cu 3 foi de sticla este considerat  pe scară largă cea mai eficientă opțiune de izolare termică.

Sticla Low-E: Sticla low-emisivity (low-E) este standardul industriei. Acest tip de sticlă are un strat subțire de oxid de metal pe o suprafață internă . Acoperirea cu oxid de metal îmbunătățește performanța termică a ferestrei reflectând căldura în casă, fără a afecta lumina exterioară care intră. Ferestrele cu sticla low-E permit proprietarilor de case să se bucure de căldura si lumina soarelui în timpul iernii fără a pierde căldura din interioarul locuinței.

Valorea Uw – coeficientul de transfer termic . Uw măsoara cantitatea de energie(căldura) care se pierde pe o suprafață de 1m ² la fiecare secundă. Cu cât această valoare este mai mică, cu atât fereastra este eficientă energetic – pierderea de energie prin tâmplărie este mai redusă.

Câtă energie economisesc cu ferestrele caselor pasive?

Trecerea la ferestrele pasive va reduce, fără îndoială, consumul de energie. Cu toate acestea, valoarea exactă a economiilor va depinde de tipul de fereastră pe care o alegem.

 Potrivit unei estimări, ferestrele cu 3 foi de sticlă  îmbunătățesc cu până la 20-30% eficiența energetică. Să presupunem că înlocuiți ferestre mai vechi, cu un singur geam sau ferestre cu scurgeri semnificative și vizibile de aer în jurul cadrului. În acest caz, economiile de energie vor fi cel mai probabil și mai considerabile.

Care este perioada de viață a ferestrelor caselor pasive?

Cel mai apreciat beneficiu al ferestrelor pentru case pasive este capacitatea lor de a îmbunătăți eficiența energetică și de a reduce facturile lunare la energie. Datorită construcției lor meticuloase, ferestrele casei pasive sunt, de asemenea, foarte durabile. Geamurile groase și triple ale ferestrelor casei pasive oferă o durabilitate sporită și o amenințare mai mică pentru geamurile sparte.

Cadrele din pvc sau aluminiu sunt, de asemenea, foarte durabile și mai puțin susceptibile de a se deforma sau deteriora în timp decât lemnul. O fereastră de casă pasivă ar trebui să dureze cel puțin 25 de ani dacă este instalată corect, dar ar putea dura până la 50 de ani dacă este bine întreținută.

Cum se instalează ferestrele pentru casă pasivă?

Instalarea corectă este esențială pentru ferestrele casei pasive pentru a-și atinge etanșeitatea maximă și capacitatea de izolare. Din acest motiv, majoritatea proprietarilor de case optează pentru instalarea profesională.

O instalare corectă a ferestrelor se face pe precadre, cu membrană antivapori, bandă precomprimată aplicată între tocul ferestrei și construcția adiacentă  și spumă elastică, care oferă o excelentă barieră termică, fonică, aeriană și ploaie.

Banda precomprimata

Citeste mai multe despre montajul ferestrelor pe precadre, pentru casele pasive

Avantajele si dezavantajele ferestrelor caselor pasive?

Ferestrele construite în conformitate cu standardul riguros și exigent pentru casele pasive vor încorpora un geam și un cadru foarte izolant termic. Când sunt instalate profesional, aceste opțiuni de ferestre vor permite proprietarilor de case să se bucure de toate beneficiile iluminării naturale, încălzirii solare pasive și designului arhitectural natural, fără a compromite eficiența energetică și performanța termică.

Ca dezavantaj, ferestrele caselor pasive vor reprezenta o investiție inițială mai mare. De exemplu, vă puteți aștepta ca ferestrele cu geam triplu să coste între 10 și 15% mai mult decât opțiunile cu geam dublu.

Atunci când sunt combinate cu o clădire etanșă, izolație de înaltă eficiență și alte aspecte ale standardului pentru case pasive, proprietarii de case se pot aștepta la o scădere semnificativă a costurilor cu energie. Aceste economii vor duce la perioade mai scurte de rambursare a investiției cu ferestrele.

Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Avantajele și dezavantajele unei terase închise

Avantajele și dezavantajele unei terase închise

Astăzi, cine are o terasă acasă, mică sau nu atât de mică, are o comoară. Dar uneori, inevitabil, apare marea întrebare: este mai bine să o las deschisă sau să o închid? Depinde de cum privești situația și de cum plănuiești să te bucuri de acel spațiu fabulos, care...

Solicita o oferta de pret
Suntem aici pentru a raspunde intrebarilor tale.
WeCreativez WhatsApp Support
Stefan - consultant vanzari
ACITIM Sibiu
Disponibil
WeCreativez WhatsApp Support
Ioana M - consultant vanzari
ACITIM Sibiu
Disponibil
WeCreativez WhatsApp Support
Elena - consultant vanzari
ACITIM Pitesti
Disponibil
WeCreativez WhatsApp Support
Alexandra - consultant vanzari
ACITIM Valcea
Disponibil
WeCreativez WhatsApp Support
Mihaela - consultant vanzari
ACITIM Targu Jiu
Disponibil
WeCreativez WhatsApp Support
Ema - consultant vanzari
ACITIM Targu-Jiu
Disponibil
WeCreativez WhatsApp Support
Gabi - consultant vanzari
ACITIM Valcea
Disponibil